diumenge, 17 de novembre del 2013

Conferència sobre pissarres digitals interactives (PDI) i tauletes digitals a l'aula

La segona activitat del divendres i última d’aquesta setmana de pràctica i reflexió educativa va consistir en una xerrada on es va parlar de les pissarres digitals interactives i de les tauletes digitals i dels seus usos a l’aula.

Penso que aquesta conferència va ser força útil ja que hem van fer veure que la introducció i l’ús de les pantalles digitals interactives i les tauletes no és incompatible amb l’ús d’altres mètodes d’aprenentatge més tradicionals i que si es compagina, podem aconseguir un aprenentatge millor i més eficaç.


Concert infantil Com sona?

Divendres també vem realitzar dues activitats i una d’elles va ser un concert infantil per part de la companyia Com sona?. A mi, la veritat, és que em va agradar molt el concert, encara que esta pensat per a nens de 0 a 3 anys, però van aconseguir que m’oblidés de tot per una estona i em convertís en una nena petita.

Aquesta sensació em va fer pensar que si jo, tot i ser gran, m’ho vaig passar tant bé, per a un infant, un concert d’aquest estil ha de ser una experiència màgica i inoblidable. Així que penso que, ja que fan espectacles per a llars d’infants i també fan espectacles familiars, les escoles o els pares haurien de fer tot el possible perquè tots els infants poguessin participar d’una experiència com aquesta.


Estada en una escola

Dimecres i dijous he estat a l’escola Josep Monmany Amat de Sant Feliu de Llobregat, on m’han acollit molt bé i he estat “apadrinada” per una companya de 3r d’Educació Infantil.
Han estat dos dies fantàstics en que he pogut veure el funcionament d’una escola, la qual està molt implicada amb les tasques de reciclatge i conservació del medi ambient i on es procura  que hi hagi una estreta relació entre l’escola i les famílies.

Passadís on hi ha diversos contenidors per reciclar

També és una escola en la qual s’intenta fer que els nens siguin ciutadans i no treballadors de la mestra i, per aquest motiu es treballa molt l’autonomia de cada infant i els valors com per exemple el respecte cap als companys i cap al material de la classe.

Mural situat a l'entrada de l'escola


Com ja he dit abans han estat dos dies fantàstics que se m’han fet molt curts i gràcies als quals he aprés moltes coses. 

Històries en relleu

L’activitat del dimarts va ser una visita al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). La veritat és que a mi em va sorprendre molt la visita, ja que jo tenia un record de les visites als museus completament contrària al que vaig veure al MNAC. amb aquesta exposició vaig veure que les visites als museus que fan les escoles haurien de tenir també continuïtat a les aules, ja que moltes vegades es va un dia d’excursió a un museu i ja no se’n parla mai més ni de l’excursió, ni de l’exposició, ni del museu. En canvi, amb aquesta visita vaig veure clarament com a partir, en aquest cas d’escultures, es poden treballar coses molt diverses com els ritmes i l’expressió corporal.
Així doncs, penso que a les escoles s’hauria de donar continuïtat a les excursions que es fan i treballar-les a la classe i no fer excursions, tan sols perquè ja fa temps que no en fem cap. Perquè com he dit en l’entrada de la conferència de Jaume Cela, una de les seves propostes i amb la qual jo hi estic molt d’acord, és donar sentit a tot allò que fem.


Fotografia a la sortida del MNAC

Sortida a la natura

La segona activitat del dilluns va ser una excursió per la muntanya. El nostre objectiu era anar des de l’estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Baixador de Vallvidrera fins a l’estació de Sant Cugat i, en el meu cas, ho vaig aconseguir. Penso que era una excursió una mica massa llarga per a nosaltres ja que, la majoria, no estem acostumats a caminar tant. Però alhora això va suposar un repte i vem fer el possible per assolir l’objectiu que se’ns havia plantejat, tot i que ens vem perdre al principi.
Perdre’ns també va suposar un gran aprenentatge per a nosaltres, ja que ens vem perdre molts grups alhora per culpa d’anar seguint el camí per on anava tothom i això ens va fer pensar en que hem de confiar més en nosaltres mateixos, perquè no sempre és una bona opció fer el mateix que fa la resta.

Tot i així va ser un gran dia, va fer bon temps i vem poder gaudir de la natura i aquí us deixo alguna fotografia de la sortida.

Fotografia feta durant la sortida en la qual es pot veure el Temple Expiatori del Sagrat Cor del Tibidabo

Conferència amb Jaume Cela

Aquest passat dilluns, com a primera activitat de la Setmana de pràctica i reflexió educativa, va venir Jaume Cela, el qual és autor d’un llibre que hem llegit o estem llegint, a fer una xerrada la qual va titular “Quatre reptes a l’escola d’avui”.

Una de les primeres coses que ha dit Jaume Cela i, amb la qual estic d’acord ha estat que el futur és incert i, els professors, d’alguna manera, gestionem aquest futur i aquesta incertesa, ja que la nostra feina és educar als nens del futur. En dir això tothom pensa en l’excel·lència i la s’exerceix una gran pressió sobre els mestres perquè aconsegueixin l’excel·lència en els seus alumnes però, possiblement, és més important intentar assolir els quatre reptes que proposa Jaume Cela.

Aquests quatre reptes són:
deixar a les criatures ser criatures
procurar que el currículum sigui aconseguir que cada nen tingui una veu pròpia
buscar maneres d’inclusió, és a dir adaptar l’educació a la manera d’aprendre de cada alumne, de manera que no hi hagi ni bons ni dolents, ni millors ni pitjors a la classe
donar sentit a cada activitat que proposem als nostres alumnes

Finalment, aquí un deixo un enllaç per si voleu saber coses sobre la vida i l'obra de Jaume Cela

dissabte, 9 de novembre del 2013

Què cal per ser un bon comunicador?

Fa uns dies vaig publicar una entrada parlant d'un treball que estic fent amb uns companys sobre un bon comunicador que, per nosaltres, és Toni Soler. Doncs per ser un bon comunicador, entre tots, vem crear una llista de com ha de ser un bon comunicador i aquí us posaré la llista per veure si, per vosaltres, igual que per al meu equip i per mi, Toni Soler, també és un bon comunicador.

Per ser un bon comunicador cal parlar clar, captar l'atenció de l'audiència, cal saber escoltar, ser objectiu, respectuós i entenedor amb tots els punts de vista, hi estiguis d'acord o no. També cal que estiguis convençut d'allò que estàs fent, cal ser sincer i tenir humor però sense deixar de banda la seriositat que en alguns casos també és necessària. Pensem que també cal ser agradable i algunes vegades cal una mica d'espontaneïtat i, com no, cohesió, coherència i adequació en tot moment. 

dimecres, 6 de novembre del 2013

Pàgines estàtiques

Fa uns dies, vaig veure que una companya tenia unes pàgines estàtiques sota el títol del seu bloc en forma de pestanyes. Al veure-ho vaig pensar que era una bona idea enllaçar-hi algunes coses com ara la benvinguda, perquè tothom hi pogués accedir ràpidament sense haver d'anar buscant la primera entrada. Aleshores li vaig preguntar com ho havia fet, m'ho va explicar i ara ho compartiré aquí ja que és molt senzill i potser hi ha gent interessada en afegir-ho.

Primer anirem a la pàgina d'inici del bloc, aquella que ens surt quan entrem amb el nostre compte de Gmail:

Seguidament buscarem al menú de l'esquerra on posa pàgines, clicarem i se'ns obrirà una nova pantalla com aquesta: 

Hem de canviar l'opció de Mostra pestanyes com a No mostris per Mostra pestanyes com a Pestanyes superiors/ enllaços laterals. Aleshores ja només queda clicar a Pàgina nova i triar si hi volem enllaçar alguna entrada com he fet jo o bé volem crear un nou text per tenir-lo allà.

Bon comunicador


La nostra feina durant el proper mes o mes i mig, és seguir a algun comunicador que nosaltres considerem un bon comunicador i explicar perquè ho és amb tota la informació que se'ns dóna a classe i les evidències que nosaltres recollirem fent aquest seguiment.

El meu grup i jo hem triat a Toni Soler i hem obert un bloc en el qual hi anirem penjant la informació que anem recopilant i, finalment, l'organitzarem per explicar als companys perquè Toni Soler és un bon comunicador.