dilluns, 30 de desembre del 2013

Programari lliure i programari privatiu

El programari lliure i el privatiu són els dos tipus de software  més oposats que podem trobar, ja que el programari lliure és gratuït i tothom pot contribuir a modificar-lo per millorar-lo i, en canvi, el programari privatiu no és gratuït i només pot ser modificat pels seus creadors. Per acabar d'explicar les diferències entre aquests dos tipus de programari deixo enllaçat un Slideshare, de nou, on està molt ben explicat.



Cultura lliure: programari lliure

S'anomena ‘programari lliure' el conjunt d'aplicacions informàtiques que qualsevol persona pot utilitzar, distribuir, copiar, estudiar, modificar, millorar i compartir perquè tothom se'n pugui beneficiar. (definició extreta de Gencat)
Aquest software forma part de la cultura lliure i, per tant, és gratuït i hi ha diverses pàgines web que ens ofereixen un ampli ventall d'aquest tipus de programes i ara parlaré d'una d'aquestes webs.

Aquesta web és el Soft Català (http://www.softcatala.org/) on podreu trobar molts programes gratuïts i en català per als diferents sistemes operatius com Mac, Linux o Windows a més de tauletes i mòbils.


A continuació deixo una presentació d'Slideshare en que està explicat que és el programari lliure i la cultura lliure:



diumenge, 29 de desembre del 2013

Els RSS

Com ja he dit en l'entrada anterior, els propietaris dels blocs solen enllaçar en el seu bloc altres bloc que els resulten interessants però per fer-ho és necessari tenir el canal RSS del bloc que volem enllaçar i perquè els altres puguin afegir el nostre bloc al seu, també cal que nosaltres afegim l'RSS del nostre bloc.
això ho farem anant al Format del bloc i afegint un gadget que en aquest cas serà el d'Enllaços de subscripció i aleshores apareixerà al bloc el següent enllaç i a partir d'aquest moment tothom qui vulgui podrà enllaçar el nostre bloc al seu.


Passos a seguir amb imatges:





Blogosfera

En els diversos blocs, de la mateixa manera que en el meu es poden trobar enllaçats altres blocs que li resulten interessants al propietari del bloc. Al meu bloc es poden trobar a l'esquerra dos blocs enllaçats. Amb aquesta acció que consisteix en anar al Format del bloc i afegir un gadget de "Flux d'actualització" copiar i enganxar la URL del bloc que volem enllaçar i guardar els canvis, creem un blogroll, en el qual normalment agrupem els blocs que ens interessen segons la temàtica. Però encara que nosaltres ens agrupem d'aquesta manera, el conjunt de tots els blocs independentment de la relació que tinguin els uns amb els altres, formen la blogosfera.
Així doncs, com diu el llibre de Francesc Balaguer i Felipe Zayas, titulat Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents, Blogosfera és el terme amb el qual agrupem la totalitat de weblogs. 

Com que a dalt he parlat de com fer un blogroll, aquí us deixo els passos a seguir amb imatges:





La utilitat dels blocs

Un cop acabat el semestre m'he adonat de la gran utilitat dels blocs i he entès el motiu pel qual hem hagut de crear un bloc a GTIC. Els blocs són molt útils per nosaltres, ja que ens obliga a reflexionar i pensar en allò que hem fet a classe i el motiu pel qual ho hem fet, ja que un cop a casa ens hem d'aturar a pensar-ho per publicar-ho aquí i compartir-ho amb la resta. Aquesta és una bona manera d'aprendre, ja que no només vas a classe a escoltar allò que et diuen i marxar ràpid a casa i oblidar-ho, sinó que t'obliga a parar més atenció per poder fer la teva entrada i ajudar a tothom qui ho necessiti amb una bona entrada on tot estigui ben explicat.
Així doncs, he arribat a la conclusió de que un bloc és una gran eina mitjançant la qual, a més d'aprendre, també pots ajudar a altres persones si les entrades estan ben fetes i ben explicades i, tothom alguna vegada ha mirat blocs per aprendre alguna cosa, així doncs, ja era hora de col·laborar fent un bloc on hi ha informació que pot resultar útil.
Per això animo a tothom qui no tingui bloc a crear-ne un i publicar periòdicament i per acabar de convèncer a aquestes persones, aquí deixo una presentació extreta de Slideshare on hi ha expressades algunes de les utilitats dels blocs en l'educació i els tipus de blocs que podem trobar.



Etiquetes

Ja que m'he posat a parlar-vos de la classificació de la informació, he de dir que en els blocs, la informació també queda classificada a través de les etiquetes per temàtiques com podreu veure a la columna de la dreta del meu bloc i cronològicament com es pot veure també a la columna de la dreta a sota de les etiquetes.
Com ja he dit, gràcies a les etiquetes totes les publicacions del bloc queden classificades per temàtica i és molt més senzill trobar allò que ens interessa. A la columna de la dreta del meu bloc és el lloc on trobareu les meves etiquetes però, de vegades les podeu trobar en altres llocs i disposades en forma de núvol de paraules com és el cas del bloc d'un company que, com es pot observar a la imatge, les etiquetes estan situades sota el títol i en forma de núvol de paraules.


Marcadors de Google Chorme

Fa temps vaig parlar de dues maneres de classificar la informació una va ser Scoop it i l'altra Netvibes però no vaig parlar d'un métode per classificar informació molt senzill. Aquest sistema són els marcadors de Google Chorme, és a dir, una cosa tan senzilla com clicar a l'estrelleta del final de la barra on apareixen les adreces de les pàgines que visitem; d'aquesta manera guardem la pàgina en el nostre explorador d'internet i a més a més, podem crear carpetes per classificar aquestes adreces.
Això de la creació de carpetes és una cosa que desconeixia i, per això, us explicaré a continuació com es fa, ja que és molt senzill però molt útil per guardar i classificar les adreces web que consultem i que ens resulten útils o interessants.
Per crear una carpeta només cal que ens situem damunt la barra on surten totes les adreces que tenim guardades i cliquem amb el botó dret del ratolí. Hem de buscar la opció "afegeix una carpeta" i només queda posar-li títol i arrossegar les pàgines guardades fins a aquesta carpeta.

Com parlar bé en públic

La última setmana de classes, vam presentar un treball fet a partir de la lectura del llibre de Joana Rubio i Francesc Puigpelat, Com parlar bé en públic, amb l’ajuda dels apunts de classe i la nostra pròpia experiència.

Com bé diu el títol del llibre, en ell hi apareixen petits trucs sobre com millorar al parlar en públic i les conclusions que he extret del llibre són les que apareixen a continuació:

dijous, 26 de desembre del 2013

Les 4 metàfores

A classe hem estat treballant els diferents papers que pot tenir l'ordinador davant de l'aprenentage dels infants. Aquestes quatre metàfores són les següents:
-  l’ordinador com a tutor
-  l’ordinador com a alumne
-  l’ordinador com a simulador
-  l’ordinador com a eina
i estan explicades i exemplificades amb la taula que trobareu enllaçada a continuació.


dimarts, 24 de desembre del 2013

Identitat i Territori

El passat dimecres dia 11, van finalitzar les exposicions d’identitat i territori i també va ser el dia en que la meva companya Andrea i jo vam presentar la feina feta.
Nosaltres dues vam parlar sobre el món del lleure infantil, més concretament, del cau i de l’esplai, perquè pensem que fer de monitora és una experiència que haurien de viure tots els nostres companys i companyes.


Finalment, aquí deixo el prezi que vam fer servir per la presentació:



dijous, 19 de desembre del 2013

Fi del treball del Bon comunicador

Com ja he explicat en altres entrades, una de les nostres feines d’aquest semestre, ha estat la de seguir a alguna persona que consideréssim que és un bon comunicador. El meu grup i jo vam triar a Toni Soler i l’hem estat seguint a través del Twitter, del Diari ARA, del Bolc del Comissari i al programes de televisió en que apareix.


Un cop hem tingut recopilada diversa informació sobre Toni Soler hem creat un site, l’enllaç del qual és: https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/el-bon-comunicador-toni-soler/ on hem classificat la informació i hem tret conclusions, en primer lloc de cada font a través de la qual l’hem seguit i, finalment, hem posat una pestanya titulada Perquè és un bon comunicador? On hem posat la conclusió general que hem extret de les conclusions de cada apartat.

dimecres, 11 de desembre del 2013

Bon dia nostre pare

A música hem decidit analitzar cadascú una cançó del llibre L’esquitx 4 i, a mi, m’ha tocat la cançó Bon dia nostre pare, la qual jo no coneixia. Així que, d’alguna manera, això suposa un repte per a mi, ja que m’he d’espavilar per aprendre’m la cançó i analitzar allò que se’m demana.
Després de buscar una estona per internet, finalment, he trobat una partitura i una proposta per fer amb els infants:



http://manatdecansons.blogspot.com.es/2012/11/bon-dia-nostre-pare.html

I aquí teniu un vídeo d’uns nens i nenes cantant aquesta cançó:


Instal·lació amb paper, llum i color

A plàstica, fa uns dies, vam iniciar un projecte, en el qual, en grups, hem de fer una instal·lació amb llum i color en algun lloc de la facultat. Per triar allò que representarem, vam triar un fragment d’algun poema de JoanaRaspall, ja que aquesta poetessa celebrava els seus 100 anys i, així era una manera de celebrar el seu centenari des de l’aula, però em vaig sorprendre molt quan dimecres al matí vaig llegir que havia mort. Així doncs, la nostra activitat per celebrar els seus 100 anys es convertirà en un homenatge.
Aquí us deixo el fragment que el meu grup ha triat del poema la Tempesta i, quan tingui imatges de la nostra instal·lació també les penjaré aquí.

Tot el cel és un vel negre;
cada llamp el migparteix
i fa veure ones d’escuma
com boques d’enormes dents.
                                                   Joana Raspall

Per acabar us deixo els enllaços del poema sencer i del mateix poema però musicat:



Poema

El passat dimecres, a classe vam haver de recitar un poema cadascú, ja que el dimecres anterior no vam tenir temps de recitar-los tots. El poema que ha recitat cadascú, l’ha triat ell/a mateix/a i el que jo he elegit es titula Estenc la mà i no hi ets de Miquel Martí i Pol.
He triat aquest poema, en primer lloc pel que em va transmetre quan el vaig llegir, ja que em va recordar a dues persones que han marcat o, dit de la mateixa manera que en el poema, han deixat una empremta a la meva vida i, en segon lloc perquè l’obra de Miquel Martí i Pol a mi m’agrada bastant. A més a més aquest any 2013 fa 10 anys de la seva mort i aquest va ser un dels motius que també em van portar a triar un poema d’aquest poeta.

Per acabar ja, aquí us deixo el poema:

ESTENC LA MÀ I NO HI ETS
Estenc la mà i no hi ets.
Però el misteri d’aquesta teva absència se’m revela
més dòcilment i tot del que pensava.

No tornaràs mai més, però en les coses
i en mi mateix hi hauràs deixat l’empremta
de la vida que visc, no solitari
sinó amb el món i tu per companyia,
ple de tu fins i tot quan no et recordo
i amb la mirada clara dels qui estimen
sense esperar cap llei de recompensa.

dilluns, 9 de desembre del 2013

Col·laborem en la viquipèdia


En l’entrada anterior he explicat diverses coses que he aprés sobre la wikipedia i, ja que és una enciclopèdia en la qual els articles s’elaboren col·laborativament, la feina que se m’ha proposat tant a mi com als companys de classe ha estat la de col·laborar en la Viquipèdia. Així que, en petits grups, hem triat un article de la viquipèdia (en català) i hi hem afegit informació. En el meu cas hem afegit informació a l’article “Sentmenat”, concretament, hem afegit la informació sobre els símbols, la bandera i l’escut.

Per fer aquesta modificació, simplement, hem anat a la pestanya on posa modifica i allà ja se'ns ha obert un editor que ja ens donava el tipus de lletra adequat segons el llibre de format de Wikipedia i nosaltres només hem hagut d'escriure el text i posar les referències que també es posen automàticament si cliques a l'opció de "referencies".


Wikipedia


La Viquipèdia (una wiki) és una enciclopèdia elaborada col·laborativament per alguns dels seus propis lectors i mantinguda per la Fundació Wikimedia.



Hi trobem més de 15 milions d'articles (dels quals 4 milions són en anglès i 416.153 en català) que han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.
Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger, i actualment és l'obra de referència més gran i popular a Internet.



Sabent això, nosaltres, hem decidit investigar per saber més coses de la wikipèdia, així que hem intentat buscar respostes per diverses preguntes com aquestes:

Són iguals els articles sobre un mateix tema en idiomes diferents? Això és una avantatge o una desavantatge?
Són diferents. Pot ser un avantatge ja que les informacions es poden complementar, però pot ser un desavantatge ja que si només domines un idioma pot ser l’article escrit sigui pobre.
Però gràcies a aquestes diferències també podem trobar punts de vista diferents segons el país des d’on està escrit l’article, i ens podem acostar a les diferents realitats del món, i fomentar així l’esperit crític comparant les diferents informacions.

Quina relació hi ha entre un wiki i la Wikipedia?
Wiki és una eina que utilitzem per a crear la wikipedia. Tothom pot editar, és una eina de construcció comuna del coneixement. La característica principal de les wikis és que tothom pot editar el contingut, per tant, és una eina de construcció comuna de coneixement i, aquests dos trets també són propis de la wikipedia.

Com estan escrits els articles? Per què els articles s’assemblen tant els uns amb els altres?
Tots els articles comencen amb una introducció i una fitxa. A continuació hi ha un índex amb tots els continguts enllaçats. Els articles s’assemblen entre ells perquè segueixen les normes del llibre d’estil, les quals podreu trobar en el següent enllaç:
 
És veritat el que diu a la Wikipedia?
Sí, perquè ho podem verificar amb la bibliografia, encara que podem trobar articles malmesos per vàndals però que s’intenta que siguin reparats amb molt poc temps.

Qui vigila el vandalisme a la Wikipedia?
Tot allò referent al vandalisme es troba explicat en el següent enllaç de la mateixa wikipedia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Contacte/Vandalisme

Quines són les “normes” de la Wikipèdia?
La Wikipedia té, únicamente, 5 normes que no es poden modificar  i que estan explicades en el següent enllaç:

Què és eduwiki?


Si voleu saber encara més coses podeu anar investigant per la següent pàgina:


diumenge, 8 de desembre del 2013

Fem flors


Durant algunes classes de plàstica, vem treballar amb diferents tècniques per pintar. La nostra primera feina individual va ser la de portar a classe una flor. El primer que vem fer va ser dibuixar-ne la seva forma general, sense dibuixar-ne els detalls. Un cop fet això, l’havíem de pintar però abans de pintar-la, havíem de trobar barrejant les pintures dels colors primaris (magenta, blau i groc, més blanc i negre) el color exacte, o que s’assemblés el màxim possible al color dels pètals i també el tronc de la nostra flor. El resultat que vaig obtenir va ser el següent:


A la següent classe se’ns va demanar el mateix però aquest cop, amb un full una mica més petit havíem de dibuixar la mateixa flor i pintar-la del mateix color tot barrejant, de nou, els colors primaris, el blanc i el negre, però aquesta vegada utilitzant ceres en comptes de pintura. El resultat que vaig obtenir, va ser el següent:



Per acabar, un cop acabades la flor feta amb pintura i la flor feta amb cera, també se’ns ha demanat que repetim el procediment però ara barrejant el color dels llapis de colors de fusta. Aquesta és la manera més difícil de barrejar colors per obtenir-ne un altre, ja que s’ha de teixir amb els colors i, per tant, cal molt de temps i, sobretot, molta paciència i aquest és el resultat:



Les wikis

Les wikis són aplicacions online que ens permeten afegir o editar el contingut de qualsevol cosa que estiguem editant de manera col·laborativa, ja que una de les característiques de les wikis és que qualsevol les pot editar, tot i que també trobem l’opció de no deixar editar a qualsevol a la nostra wiki, sinó només a aquella gent que té permís.
Els tres passos principals en les wikis són EDITAR, GUARDAR i ENLLAÇAR i també hi trobem un apartat per deixar els comentaris que creiem oportuns, ja que mai discutirem dins del contingut i, una altra cosa que hem de tenir en compte és que el millor és editar-les seqüèncialment, ja que si ho fem tots alhora podríem tenir algun problema.
Les característiques principals de les wikis són:

  • Permeten la creació col·lectiva de documents amb un llenguatge de marques molt simple.
  • La majoria de wikis són espais oberts
  • Permeten a un grup de persones treballar conjuntament en una sola pàgina
  • Donen dinamisme a allò que vols crear
  • Permeten tornar enrere en el cas de que s’hagi esborrat alguna cosa o davant un acte de vandalisme.
  • Permeten l’aprenentatge multidireccional i no jerarquitzat.

Aquí deixo un vídeo que possiblement us ajudarà una mica més a entendre les wikis:
I, en aquesta presentació d’slideshare, podreu veure les diferències que hi ha entre els blocs i les wikis:




Nosaltres a classe també vam fer una wiki amb la plataforma wikispaces la qual vam titular OurSpotify i hi vam començar a afegir alguna cançó actual.



dilluns, 2 de desembre del 2013

Padlet


Padlet és una eina que anteriorment era anomenada Wallwisher i la seva funció és la mateixa que tenien els suros a les parets fa uns anys. És a dir, serveix per penjar petits escrits o bé informació.
Aquí deixo l’enllaç del bloc de Padlet on hi trobareu informació de tot tipus des de perquè van canviar-li el nom fins a informació sobre com treballar amb Padlet a la classe: http://blog.padlet.com/
I aquí teniu uns exemples de padlets o wallwishers: 

Glogster (mural on line)

 Glogster és una eina que et permet fer pòsters online, en comptes de fer-los retallant imatges i enganxant-les a la clàssica cartolina. A més a més en aquests pòsters digitals hi pots afegir diferents continguts com ara imatges, vídeos, text i música. I, un cop acabats, els pots compartir i, per tant, moltes vegades són utilitzats com a mitjà per reivindicar, denunciar o anunciar diverses coses.

Un cop explicat que és glogster aquí us deixo un exemple de glog que, en aquest cas, és un anunci:

diumenge, 1 de desembre del 2013

Núvols de paraules

A la passada classe es van treballar diverses eines i una d'elles va ser el núvol de paraules.
Un núvol de paraules està format per un conjunt de paraules que apareixen en un document en la qual els conceptes claus són representats en mides de font diferents, sent aquells més grans els més freqüentment consultats. S'utilitzen bàsicament per destacar la seva importància en els directoris o llocs web.
De fet, si volem al bloc podem posar la llista d'etiquetes com a núvol de paraules, en el qual les etiquetes més utilitzades apareixeran en un tamany més gran.
Si voleu més informació sobre els núvols de paraules podeu consultar Viquipèdia, que és el lloc d'on he extret la informació de què és un núvol de paraules, i també podeu consultar aquest enllaç que explica com fer núvols de paraules amb wordle que és el programa que he utilitzat jo per fer el núvol d'idees que us enllaço a continuació i que he fet a partir d'un text sobre el llibre Va de mestres. 

Wordle: Va de mestres

Per fer-lo, simplement he hagut de triar un text o un fragment d'un text i inserir-lo al quadre però també tenia l'opció d'inserir una adreça URL i el núvol ha aparegut directament fet. Tot i així, un cop el núvol està fet he pogut decidir la disposició de les paraules, el tipus de lletra, els colors i també he pogut elimimnar paraules del meu núvol d'una manera molt senzilla.


També dir-vos que a part de http://www.wordle.net/, també hi ha altres aplicacions que també et permeten fer núvols de paraules i aquí us deixo una web on hi ha explicades algunes d'aquestes aplicacions.