dilluns, 9 de desembre del 2013

Wikipedia


La Viquipèdia (una wiki) és una enciclopèdia elaborada col·laborativament per alguns dels seus propis lectors i mantinguda per la Fundació Wikimedia.



Hi trobem més de 15 milions d'articles (dels quals 4 milions són en anglès i 416.153 en català) que han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.
Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger, i actualment és l'obra de referència més gran i popular a Internet.



Sabent això, nosaltres, hem decidit investigar per saber més coses de la wikipèdia, així que hem intentat buscar respostes per diverses preguntes com aquestes:

Són iguals els articles sobre un mateix tema en idiomes diferents? Això és una avantatge o una desavantatge?
Són diferents. Pot ser un avantatge ja que les informacions es poden complementar, però pot ser un desavantatge ja que si només domines un idioma pot ser l’article escrit sigui pobre.
Però gràcies a aquestes diferències també podem trobar punts de vista diferents segons el país des d’on està escrit l’article, i ens podem acostar a les diferents realitats del món, i fomentar així l’esperit crític comparant les diferents informacions.

Quina relació hi ha entre un wiki i la Wikipedia?
Wiki és una eina que utilitzem per a crear la wikipedia. Tothom pot editar, és una eina de construcció comuna del coneixement. La característica principal de les wikis és que tothom pot editar el contingut, per tant, és una eina de construcció comuna de coneixement i, aquests dos trets també són propis de la wikipedia.

Com estan escrits els articles? Per què els articles s’assemblen tant els uns amb els altres?
Tots els articles comencen amb una introducció i una fitxa. A continuació hi ha un índex amb tots els continguts enllaçats. Els articles s’assemblen entre ells perquè segueixen les normes del llibre d’estil, les quals podreu trobar en el següent enllaç:
 
És veritat el que diu a la Wikipedia?
Sí, perquè ho podem verificar amb la bibliografia, encara que podem trobar articles malmesos per vàndals però que s’intenta que siguin reparats amb molt poc temps.

Qui vigila el vandalisme a la Wikipedia?
Tot allò referent al vandalisme es troba explicat en el següent enllaç de la mateixa wikipedia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Contacte/Vandalisme

Quines són les “normes” de la Wikipèdia?
La Wikipedia té, únicamente, 5 normes que no es poden modificar  i que estan explicades en el següent enllaç:

Què és eduwiki?


Si voleu saber encara més coses podeu anar investigant per la següent pàgina:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada